Overig

De voor- en nadelen van vloerverwarming in combinatie met laminaat

De voordelen van elektrische vloerverwarming zijn oneindig: een groter wooncomfort, een betere afwerking van verwarmingselementen, een gelijkmatigere warmteverspreiding en een betere luchtkwaliteit. Of een vloerverwarming optimaal werkt, is ook afhankelijk van de vloersoort. Zo kan een vloerverwarming bij bijvoorbeeld laminaat wel goed werken, maar is dit afhankelijk van de laminaatsoort. Maar wat zijn de voor- en nadelen van vloerverwarming bij laminaat?

De voordelen van vloerverwarming in combinatie met laminaat

Het gebruik van een vloerverwarming onder een goede laminaatsoort kan je vele voordelen opleveren, zoals:

  • Energiebesparing
  • Ruimtebesparing
  • Verbeterde luchtkwaliteit
  • Verhoogde wooncomfort
  • Lage aanschafprijzen van laminaat

Hoofdverwarming en bijverwarming

Vloerverwarming kan op verschillende manieren geïnstalleerd worden. Je kunt vloerverwarming gebruiken als hoofdverwarming, waarbij er geen andere warmte elementen, zoals radiatoren, meer nodig zijn. Je kunt vloerverwarming ook gebruiken als bijverwarming, waarbij je wel andere warmtebronnen nodig hebt. Met de juiste materialen kun je vloerverwarming in combinatie met laminaat zowel als hoofdverwarming als bijverwarming gebruiken.

De nadelen van vloerverwarming onder laminaat

De keuze van vloerverwarming in combinatie met laminaat brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Je moet bijvoorbeeld precies de juiste laminaatsoort kiezen met de juiste ondervloer, opdat de warmteweerstand onder 0.15 vierkante meter K/W blijft. En dat, terwijl je een ondervloer bij laminaat moet hebben vanwege de geluidsisolatie. Er zijn speciale geperforeerde ondervloeren, die wel warmte doorlaten maar geluid absorberen. De ondervloer moet daarnaast stabiel zijn.

Hout: zowel versterkend als belemmerend

Daarbij bestaat laminaat merendeels uit hout. Dientengevolge kun je niet je vloerverwarming naar believen hoger of lager zetten. Hout zet namelijk uit en krimpt onder temperatuurverschillen, waardoor er eveneens veel onderhoud vereist is. De maximale vloertemperatuur is 28 graden Celsius en deze temperatuur moet redelijk constant gehouden worden om de werking van het laminaat tegen te gaan. Hout isoleert daarnaast goed, waardoor je niet een te dikke laminaatsoort mag hebben omdat anders je vloerverwarming beperkt werkt. Daarom is een PVC laminaatvloer vaak een uitkomst, omdat dit een vrij dunne laminaatsoort is.

Lees meer op Polarheat.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *