Dames

7 Interessante feiten over oorbellen.

Oorbellen zijn zo alledaags dat het moeilijk is om een vrouw te vinden die geen gaatjes heeft in haar oren. Sommige meisjes krijgen als baby al oorbellen, of als cadeautje op hun eerste verjaardag. Maar tegen de tijd dat ze de middelbare school afgemaakt heeft, is het bijna zeker dat haar oren gepiercet zijn. Maar is het eigenlijk niet vreemd? Hier zijn 7 interessante feiten over oorbellen om je vragen te beantwoorden.

  1. Plug oorbellen zijn niets nieuws. Een 5.300-jaar-oude mummie, die in de Alpen is gevonden, had gaatjes in zijn oorlellen van ongeveer een cm groot. Andere voorbeelden van gerekte oorlellen uit de oudheid zijn Boeddha (563-483 v Chr.) en Toetanchamon (1341-1323 v Chr.).
  2. De Katholieke Kerk verbood oorbellen in de 13de eeuw. Gaatjes in je oren prikken werd (en wordt in sommige Christelijke gemeenten soms nog) gezien als een aantasting van een perfect lichaam.
  3. In de Middeleeuwen waren oorbellen sierraden voor mannen. Niet alleen in India, China en Amerika droegen mannen oorbellen, maar ook in Europa. Denk bijvoorbeeld aan het portret van Shakespeare met een ringetje in zijn oor. Je ziet hier een gigantisch aanbod aan mannen oorbellen die je goedkoop online kunt aanschaffen. Heel normaal tegenwoordig dus.
  4. Oorbellen werden aan matrozen gegeven als medaille of aandenken van hun reizen. Bijvoorbeeld als ze de evenaar doorkruisten, of rond het gevaarlijke Kaap Hoorn waren gezeild.
  5. Vissers en zeelui droegen gouden oorbellen als een soort begrafenisverzekering. In het geval dat ze op zee verloren gingen en ergens aanspoelden, konden de oorbellen gebruikt worden door de inwoners daar om hem een begrafenis en een grafsteen te geven. Dit was erg belangrijk voor gelovigen.
  6. Ook al worden stereotype piraten vaak met een oorringen afgebeeld, zeggen historici dat het een inventie is van een Amerikaanse illustrator. Het is niet waarschijnlijk dat ze dezelfde beredenering gebruikten als vissers, want piraten en andere criminelen kregen over het algemeen geen begrafenis.
  7. Oorringetjes zijn bedoeld voor ’s nachts te dragen. Halverwege de 19de eeuw droegen vrouwen hun haren over hun oren en werden oorbellen niet langer gedragen. ’s Nachts droegen vrouwen dan kleine ringetjes in hun oren om te zorgen dat de gaatjes niet dichtgroeiden.

Maar waar kopen in Nederland? Een totaal overzicht van trendy én goedkope oorbellen, oorknopjes, oorringen kun je hier bezichtigen. Op dit moment komt Vaderdag eraan, en dus hebben ze een kortingsactie van 10% zeker het bezoeken waard.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *